Digitaalinen identiteetti

Oman nimeni Googlaaminen

Etsin itsestäni tietoja kirjoittamalla Googlen hakukoneeseen oman nimeni. Yllätyin jopa hieman siitä, että minusta ei löytynyt oikeastaan mitään. Vähäisiin tietoihin syynä on se, että olen rajannut sosiaalisen mediassa jakami tiedot aikalailla minimiin. Instagram tilini on myös esimerkiksi yksityinen, joten sieltäkään ei pomppaa postaamiani kuvia esille. Instagram tilin pitäminen yksityisenä luo omalla tavallaan turvallisuuden tunnetta itselleni, vaikka en olekaan koskaan kohdannut mitään sellaista, joka olisi tähän päätökseen vaikuttanut. Facebook profiilini oli ainut, joka Googlesta löytyi. Profiilistani on luettavissa esimerkiksi asuinpaikkakuntani ja kouluni jossa opiskelen.

Löytyvät tiedot ovat minusta siis oikeita, koska niitä on löydettävissäkin niin vähän. Tuntuu pelkästään hyvältä, että minusta ei löydy lähes mitään tietoa ja sometilien yksityisenä pitäminen on mielestäni kannattavaa.

Olen poistanut omista sosiaalisista medioista kuvia ja julkaisuja vuosien aikana, joita en ole enää halunnut tileilläni näkyvän. Valitettavasti uskon kuitenkin, että mitkään niistä eivät ole poistuneet pysyvästi, vaikka minusta ei googlaamalla esimerkiksi mitään kuvia löytynytkään. 

Julkisuuden henkilöiden digitaalinen identiteetti

Digitaalinen identiteetti määritelmänä tarkoittaa erilaisten digitaalisten välineiden, sivustojen ja alustojen käyttäjistään keräämää dataa, ja niistä muodostettavia profiileja ja käyttäjäanalyyseja. 

Kuvien manipulointi tuntuu nykypäivänä olevan arkipäivää ja se saattaa tuottaa hieman ongelmia. Koen, että kuvia voi manipuloida jossain määrin, mutta tietyissä rajoissa tulee pysyä, ettei se mene yll. Jos kuvien manipulointi menee yli, niin mielestäni tällöin myös oma henkilökohtainen digitaalinen identiteetti vääristyy eikä ole enää henkilöä itseään. 

Mielestäni julkisuuden henkilöistä on hyvä löytyä tietoa netistä, mutta vain ns. perustiedot. Vaikka kyseessä olisi julkisuuden henkilö, niin heillä ei ole velvollisuutta jakaa itsestään arkaluontoisia asioita. Mielestäni julkisuuden henkilöillä tulee olla myös oikeus määrittää mitä he haluavat jakaa nähtäville. Julkisuuden henkilöiden jakamia positiivisia asioita voivat olla esimerkiksi tiedot koskien uraa, saavutuksia tai omia arvoja. Tällaisista aiheista ihmisten on helppo inspiroitua ja muodostaa keskuteluita.